متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید که از شرکت نکردن طالبان در نشست نمایندگان ویژه کشورهای جهان به میزبانی سازمان ملل متحد در دوحه قطر متعجب نشده است اما طالبان باید بدانند که آنها تنها جناحی نیستند که در آینده افغانستان سهم دارند.
میلر روز سهشنبه یکم اسفند (۲۰ فوریه) در نشست خبری، در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد تاثیرگذاری نشست دوحه بر وضعیت افغانستان گفت که در این نشست به تمام نگرانیهایی که قرار بود نمایندگان ویژه کشورها در ارتباط با افغانستان درباره آنها بحث کنند، بهخوبی پرداخته شد. او تاکید کرد: «اجازه دهید در مورد آنچه میخواستیم دربارهاش تعامل کنیم یا آنچه با شرکت در این کنفرانس میخواستیم به آن برسیم، صحبت کنم و عجیب نیست طالبان [که شرکت نکردند] اهداف متفاوتی داشته باشند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تصریح کرد که آمریکا در این نشست در تلاش برای دستیابی به برخی اهداف بود؛ از جمله روشن کردن این موضوع که افغانستان نباید کانون فعالیتهای تروریستی باشد که بر کشورهای دیگر تاثیر میگذارد، تشکیل حکومتی واقعا فراگیر در افغانستان که گروههای مختلف در آن حضور داشته باشند و همچنین رسیدگی به نگرانیها در مورد رعایت حقوقبشر به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان.
متیو میلر با تاکید بر اینکه طالبان تنها افغانهایی نیستند که در آینده افغانستان سهم دارند، گفت که ایالات متحده به صدای همه مردم افغانستان گوش فرا خواهد داد. او خاطرنشان کرد: «اینها اهدافیاند که ما به دنبال آنها خواهیم بود. من نمیتوانم بگویم از اینکه طالبان دعوت برای شرکت در نشستی با نمایندگان جامعه بینالمللی را رد کردند، خیلی شگفتزده شدم. اما همانطور که قبلا شنیدهاید، میگویم که طالبان تنها افغانهایی نیستند که در آینده افغانستان سهم دارند. ما به حمایت از شنیده شدن صدای همه افغانها از جمله زنان و دختران برای شکلدهی به آینده کشورشان ادامه خواهیم داد.»
در این نشست خبری، از میلر در مورد موضع آمریکا در قبال حمایت برخی کشورها از طالبان و اینکه نمایندگان چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران در نشست دوحه به منظور نشان دادن حمایتشان از طالبان، با فعالان مدنی افغانستان دیدار نکردند، تاکید کرد که تعامل با جامعه مدنی را همیشه سازنده میداند. او ادامه داد: «بنابراین نمیخواهم در مورد اقدامهای کشور دیگری صحبت کنم، اما تعامل با جامعه مدنی همیشه سازنده است و ما سعی میکنیم از طریق دیپلماسی، اقدامهایی را برای توانمندسازی جامعه مدنی انجام دهیم و مطمئنا همه کشورهای جهان را هم تشویق میکنیم که این مسیر را دنبال کنند.»
دومین دور نشست سازمان ملل متحد در امور افغانستان با حضور نمایندگان ویژه کشورها در روزهای یکشنبه و دوشنبه ۱۸ و ۱۹ فوریه (۲۹ و ۳۰ بهمن)، در دوحه برگزار شد. از طالبان نیز برای شرکت در این نشست دعوت شده بود، اما طالبان اعلام کردند که به دلیل پذیرفته نشدن شروطشان در این نشست شرکت نخواهند کرد. این نخستین گردهمایی بینالمللی با موضوع افغانستان بود که با وجود دعوت از طالبان، بدون حضور این گروه برگزار شد.
موضوع دومین نشست دوحه درباره افغانستان بر مفاد قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد متمرکز بود که گفتوگو برای تشکیل دولت فراگیر و تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان از مهمترین بندهای آن است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در سخنرانی در دومین روز نشست دوحه درباره افغانستان، گفت که برای تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان، به مشورت و رایزنی بیشتر نیاز است و آن را به آینده موکول کرد. او همچنین از نمایندگان کشورها خواست با طالبان در ارتباط باشند.
گوترش در کنفرانس خبری در حاشیه دومین نشست سازمان ملل متحد در دوحه، گفت که خواست سازمان ملل این است که افغانستان کشوری باثبات برای مردم خود و همسایگانش باشد. او خاطرنشان کرد: «سازمان ملل افغانستانی میخواهد که از خاک آن تهدیدی متوجه کشوری نباشد، به اقوام مختلف از جمله پشتون، تاجیک، هزاره، ازبک و سایر اقوام احترام گذاشته شود، و زنان از حقوقی مانند کار و تحصیل برخوردار باشند.»